web analytics

Örökség

„József fiának, Manassé fiainak nemzetségéből valókhoz mentek feleségül, így örökségük atyjuk nemzetségének törzsénél maradt.” (4Móz 36,12)

Az örökség felől nemcsak manapság vannak viták. Sajnos sok család életét tönkretette már ez a fogalom. Elképesztő, hogy mit megtudunk tenni, olyan kézzelfogható dolgokért, amit úgy is itt hagyunk. Olyan örökségek ezek, amelyekre éppen az nem jellemző, hogy örök. Minden ingatlanon lelki szemeinkkel olvashatjuk: Itt hagy lak.

Nyilvánvaló, hogy utódainkért mindent megteszünk. Szeretnénk hagyni valamit nekik, de egy darabka föld sem ér annyit, hogy kapcsolatainkat megöljük. Igazságot pedig akkor kapunk, ha Jézust követjük. Minél távolabb vannak tőle a felek, annál nagyobb lesz a homály, annál rombolóbb lesz a gyűlölet.

A másik téma, ami áthatja ezt a bibliai fejezetet, a vegyes házasság kérdése. Magyar magyarral házasodj, és nemzeted élni fog! Református reformátussal házasodj és vallásod fennmarad! – harsogják ilyenkor, aggodalommal a szívükben, biztonságra törekedve az emberek. És az élet amúgy is bonyolult, ezt ajánljuk mindenkinek szeretettel, de tudjuk, hogy ez a valóságban nem mindig így történik, hiszen a szerelemnek nem lehet parancsolni?! Táboraink, ifjúsági programjaink egyik rejtett célja ezt a kérdést egyszerűsíteni. Ugyanakkor ökumenikus, felekezetközi alkalmaink egyik alapvető üzenete mindig az, hogy a vegyes házasságok bonyodalmai is csak Krisztusban rendeződnek. Jobb egy másfelekezetű hívővel, mint azonos felekezetű hitetlennel.

Az igazi örökségünk akkor marad meg, ha tudunk Krisztus népéhez csatlakozni és ott maradni. Benne egy nagy családban, egy törzsben, egy gyülekezetben, melynek feje Krisztus, és akkor igazi értékeink nemcsak megmaradnak, hanem gyarapodni fognak. Ámen!

Rácz Ervin,

Szigetlanka

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük