web analytics

Keressétek!

„… azt a helyet keressétek föl, és oda járjatok, amelyet kiválaszt az ÚR, a ti Istenetek minden törzsetek közül, hogy nevét oda helyezze, és ott lakozzék.” (5Móz 12,5)

Az elmúlt három évtizedemben, alán egy kezemen meg tudom számolni azokat a vasárnapokat, amelyeken nem voltam templomban. Igaz, amióta elkezdtem a teológiai, majd a lelkészi pályámat ez a hivatali „kötelességekhez” is hozzá tartozik. A lényeg az, hogy én el sem tudom már képzelni, milyen lehet egy vasárnap anélkül, hogy templomba menjek.

Lehet, hogy éppen azért vagyok már hiteltelen azok számára, akik ezt nem tartják fontosnak, mert nem tudom, milyen vasárnap reggel végre sokáig aludni. Nem tudom, milyen a szabados vasárnap. Én csak a feltöltő vasárnapot ismerem, de ezt tudom ajánlani mindenkinek.

Ezen a héten a konfirmandusokra koncentrálunk, könnyen lehet, hogy sokuknak ez lesz életükben az utolsó templomban eltöltött időszak. Lehet, hogy még jönni fognak, nagy ritkán, de lesz olyan, aki soha ezután be nem teszi oda a lábát. Számomra tragikus mondatok ezek, de sajnos fájdalmasan igazak. Nem a lemondás, hanem a tapasztalat mondatja ezt velem. A remény persze megmarad.

Keressétek fel az Úr házát! Keressétek, míg megtaláljátok! Járjatok oda, ne csak megszokásból, hanem azért, mert minden alkalom egy életerőforrás, egy lehetőség az Istennel való találkozásra, a testvérek közösségében. Ámen!

Rácz Ervin,

Szigetlanka

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük