web analytics

Elszenvedhetjük

„Ha gyűlöl titeket a világ, tudjátok meg, hogy engem előbb gyűlölt, mint titeket.” (Jn 15,18)

Nagyon örülök azoknak a kezdeményezéseknek, melyeken azt látom, hogy elhívott emberek ki mernek állni egy vitára olyanokkal, akik még távol vannak a hittől: Szólj be a papnak, Kálvinista apologetika…

Ugyanakkor nem kell mindig keresni ezeket a vitákat, a munkahelyekről, vagy más fórumokról is jönnek vissza olyan tapasztalatok, melyek azt jelzik: gyűlölik, de legalábbis lenézik azokat, akik hisznek Krisztusban, mint megváltójukban.

Nos, ennek a fényében érdemes hallani, amit Megváltónk mond: annyira elütött Jézus attól a világtól, amelyikben mozgott, annyira idegen ma is mindaz, amit Ő tanít ahhoz képest, ami hangzik, és annyira mások azok, akik valóban az Ő tanítványai, mint a körülöttünk élő világ, hogy ez magában elég ahhoz, hogy gyűlölje a világ.

Itt azonban meg kell jegyeznem azt is, hogy vannak esetek, amikor, átvitt értelemben, megtapossák az emberek az íztelen sót. Nem minden esetben mártíromság az, amit tapasztalunk, hanem sokszor szinte jogos harag.

Aki meg tud sértődni, az nem jézusi módon viselkedik. Ezt jó tudnunk. Ezt kell megvizsgálni, amikor a világ haragját tapasztaljuk: jogos harag vagy ördögi támadás. Ha előbbi, akkor változtassunk mi a helyzetünkön, ha ördögi támadás, akkor biztasson bennünket az, amit Jézus mondott. Ő felkészit bennünket a lelki harcra. Nemcsak megmondta, hogy ez fog történni, hanem erőt is arra, hogy győztesek legyünk. Isten senkit sem terhel azon felül, mint amennyit bír. Nem próbál minket feljebb, mint elszenvedhetjük. Ámen!

Rácz Ervin,

Szigetlanka

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük