web analytics

Családi fogadalmak

“Minden fogadalmát és minden esküvéssel való elkötelezését a maga megtartóztatására a férje teszi érvényessé vagy érvénytelenné. Ha a férje egyáltalán nem szól neki egy egész napig, akkor megerősíti minden fogadalmát vagy minden elkötelezését, amelyet magára vett. Megerősíti azokat, mert nem szólt neki azon a napon, amelyen hallotta. Ha pedig később érvényteleníti azokat, miután hallotta, ő hordozza az asszony bűnének terhét. Ezeket a rendelkezéseket parancsolta az ÚR Mózesnek a férjre és feleségére, az apára és leányára vonatkozólag, amikor az még leánykorában apja házában van.” (4Móz 30,13-16)

Isten számára nagyon fontos a család. A Szentírásban található rendelkezések, törvények, előírások, fogadalmak folyamatosan védik a családot. Ezek a mai, egyéni gondolkodásra összpontosító, individualista világban érthetetlennek tűnnek, pedig nem azok.

A modern ember számára elődei kiharcolták az egyéni gondolkodás jogát, arról azonban elfeledkezik, hogy kötelessége is van abban a közösségben, amelyben él.  És ezek mind az ő javára vannak. Kicsi élő kövek vagyunk Isten épületében, melyek úgy vállnak épülő közösséggé, ha mindenki beviszi az Istentől kapott tálentumát és betarja fogadalmait. Apró kicsi mozaikdarabok, melyek nem is lennének szépek, ha mind egyforma színűek lennének. Az összhatás szépségét, különbözőségeinkkel együtt kell látni.

Nos, a családban a nőnek és a férfinak, a feleségnek és a férjnek, az anyának és az apának más-más feladata van. Ebből a bibliai részből azt kell megértsük, hogy a férfi felelőssége nagyobb, éppen ezért, ezt felvállalva a nő számára a biztonságot is ő kell nyújtsa a családban. A nő minderre szeretettel és engedelmességgel válaszol. Egy egészséges közegben ebből nincs is probléma, baj akkor kezdődik, ha a bűn megbetegíti a közösséget. Nos, erre is megszületett a megoldás: az áldott orvos, Jézus Krisztus a te családod feje is lehet, hogy mindenki a megfelelő helyen építse a közösségét. Ámen!

Rácz Ervin,

Szigetlanka

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük